Tevékenységeink

Favágás alpintechnikával

Speciális helyzetű fáknál, az „alpintechnika” az egyik legjobb választható megoldás, nincs emelőgép bérlés, és annak óradíja. A legtöbb esetben a munkagép nem fér oda a fához. A kötéltechnika segítségével biztonságosan tudunk mozogni a fán, és onnan nagy teherbírású csigákkal, és kötelekkel akár 500-700kg-os darabokat is biztonsággal tudunk leengedni.  A kötelek segítségével oda is el tudunk jutni, ahová a kosár a méretei miatt nem.

 

Favágás autódaruval

Speciális helyzetű fáknál autódarut alkalmazunk. Az autódaru teherbírásából adódóan akár teljes fákat is ki tud emelni.  Mivel az ág, törzsdarabok, vagy akár a teljes fa felfelé távozik, így igen szűk helyről is lehetséges a kitermelés. 

 

Faápolás

A fa életének meghosszabbítása érdekében elvégzett munka, mely állhat metszésből, sebek kezeléséből, vagy műszeres favizsgálatból.

 

Egészségügyi gallyazás

A fa koronájának olyan fokú metszése mely a fa életére pozitív hatással van. Ez első sorban a beteg, összenőtt, száraz ágakra koncentrálódik.

 

Korona redukció

A fa koronájának olyan mértékű csökkentése, mely nem jár a fa életének negatív változásával. Indokolhatja a rendelkezésre álló hely nagysága.

 

Műszeres favizsgálat

Fakopp 3D (akusztikus tomográf) egy olyan műszer mely a hanghullámok terjedésével kirajzolja a fatörzs 3 dimenziós képét.  A különböző szilárdságú fatestben a hanghullámok nem egyenletesen haladnak, így a gép ki tudja rajzolni a fatörzsben lévő hibákat, korhadásokat.

 

Húzásos favizsgálat

A fa koronájában és egy távolabbi pontban rögzített kötél segítségével meghúzott fa elmozdulásából a fa törzsén elhelyezett mérőműszer által kimért adat, mely megmutatja, hogy az adott fa mekkora erejű szélnek áll ellen.

A műszeres favizsgálatokkal pontosan megmondható, a fa egészségi állapota, és az elvégzendő munka mennyisége.

 

Fa sebkezelés

Sajnos nálunk nem elterjedt a sebek kezelése, még is azt kell mondani, hogy a 3cm átmérő feletti sebeket érdemes faseb kezelő szerrel lekenni. Ökölszabálynak kellene tartani, hogy 5- max10cm átmérő alatt kellene tartani a levágott ágak méretét. Kivétel képeznek a fenyőfélék, melyek gyantatermelésükkel elzárják a sebet a gombák és rovarok elől. Ajánlott a Fagél és a Biocera nevű termék, mely a legtöbb kertészeti boltban beszerezhető. Kezelést, amennyiben lehetséges, évente meg kell ismételni.

 

Koronabiztosítás

Speciális kötelekkel, és hevederekkel a fa koronáját, és, vagy váz ágait rögzítjük. Ezek a megoldások arra sarkallják a fát, hogy szilárdító szöveteit erősítse. Megkülönböztetünk statikus és dinamikus biztosítást. Az idős, és értékes fáknál mindenképpen javasoljuk ezt a megoldást, melyet lehet kombinálni a korona redukciójával. A koronabiztosító kötél 4-6-8t teherbírással képes megakadályozni egy esetlegesen letörő ág lezuhanását is.

 

Ifjító vágás, vagy csonkolás

A kertészetből, gyümölcsfa termesztésből átvett és hibásan alkalmazott eljárás. Használata díszfáink esetében kerülendő. A fa kambiumából kinövő ágak nem tökéletes „ízesülése” okán ezek az ágak könnyebben letörnek, kiszakadnak a csonkolt metsz lapból, ezzel balesetveszélyt, károkat okozva. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a csonkolt metszéseknek a bekorhadása garantálható.  Alkalmazása csak olyan esetben lehetséges, ahol a vízhajtásokat minden évben, vagy legalább 2 évente biztonsággal vissza lehet vágni. Az így alakított fát hívják kopasz fejre metszettnek. Japán akácnál, fűzféléknél gyakori.  A csonkolással a fa elveszti koronájának 100%-át így a fa reakciója az lesz, hogy mihamarabb reprodukálja azt, hatalmas vízhajtásokkal, és nagy felületű levelekkel. Az így csonkolt fa nem megfiatalodik, hanem megpróbál túlélni. Még egy érv a csonkolás ellen. Az „új” koronának nincs „szüksége”, nem tudja eltartani a gyökérzetet, így az is visszapusztul, gyökérkorhadást idézve ezzel elő. A gyökérkorhadással romlik a fa és környezetének biztonsága.

 

Ágdarálás

10-15cm átmérőig vállalunk ágdarálást, a keletkezett apríték, kb.: ¼- e a lekerült gallymennyiségnek. Az apríték elteríthető bokrok alá, vagy olyan helyen, ahol nem szeretné, hogy a gyomok feljöjjenek. Kiváló tápanyag visszapótlás lehet, vagy ha nem leveles az apríték, akkor díszítője lehet kertjének. Igény esetén természetes elszállítjuk a keletkezett aprítékot.

 

Fűkaszálás

A kertekben, utak mellett, telephelyen, komoly gépparkkal vállaljuk nagy területek kaszálását is.

 

Kertápolás

Kerttervezés, öntöző rendszer kiépítése, sövényvágás.

 

Gyérítés, fakitermelés

Erdészeti munkákat vállalunk brigáddal.

 

Tuskómarás

Önjáró tuskómaró gépünkkel a kivágott fa tuskóját a talajszint alá tudjuk lemarni. Ez az eljárás nem igényel akkora munkálatot, mintha egy munkagéppel, vagy kézi erővel kellene kiásni. A tuskó elforgácsolt darabjai a földdel visszatemetésre kerülhet, így nem kell, egy kiásás után földet hozatni a visszatemetéshez. A kimart tuskóhely akár rögtön alkalmas egy új csemete elültetésére, azonban ebben az esetben talajcserét kell alkalmazzunk. A lebomló forgács hőtermelése kártékony hatással van az újonnan ültetett csemetére!

 

Eddigi munkáink

Eddigi munkáink

Tevékenységeink, szolgáltatások

Szolgáltatásaink

Információ, kapcsolat

Információ